به گزارش عدلنامه، عباس تدین، وکیل دادگستری، درباره خشکاندن درختان به ویژه درختان خیابان ولیعصر و مجازات تخریب محیط زیست گفت: موضوع تخریب محیط زیست موضوعی است که در قوانین و مقررات بسیاری از کشورها مورد توجه قرار گرفته است و پاسخ های کیفری و غیرکیفری برای کسانی که محیط زیست را آلوده یا تخریب می کنند، در نظر گرفته شده است.
وی افزود: هر گونه دگرگونی یا اختلال در محیط زیست که زیانبار قلمداد شود، می تواند به مفهوم تخریب و دگرگونی محیط زیست باشد که قطعا آثار نامطلوب آن بر زندگی همه جانداران به ویژه انسان ها سایه خواهد افکند. این اثرات سوءکه نهایت سلامت و کیفیت زندگی حال و آینده انسان ها را در بر می گیرد، باعث شده که در قوانین کشورها به مقوله محیط زیست و پاسداشت آن توجه شود.
این وکیل دادگستری ادامه داد: طبق اصل ۵۰ قانون اساسی، “در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میگردد و از این رو فعالیت های اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.”
این حقوقدان تصریح کرد: در برنامه ۵ ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، یکی از وظایف دولت، بحث محیط زیست و توجه به محیط زیست است که در آنجا ۴ محور اساسی در بحث محیط زیست مورد اشاره قرار گرفته و وظیفه دولت است در خصوص آنها اقدام کند.کاهش انتشار آلاینده های زیست محیطی، جلوگیری از تخریب و آلودگی محیط زیست، حفظ و احیای تنوع زیستی و بحث حکمرانی محیط زیستی را در آنجا می بینیم که جزو وظایف دولت است و باید با هر اقدامی که باعث نابودی، آلودگی و ضرر و زیان به محیط زیست می شود، هم پیشگیری و هم مقابله کند.
تدین ادامه داد: طبق تبصره ۲ ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی(بخش تعزیرات) “منظور از آلودگی محیط زیست عبارت است از پخش یا آمیختن مواد خارجی به آب یا هوا یا خاک یا زمین به میزانی که کیفیت فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیک آن را بطوری که به حال انسان یا سایر موجودات زنده یا گیاهان یا آثار یا ابنیه مضر باشد تغییر دهد.” همچنین در ماده ۶۸۸ این قانون، برای آلودگی محیط زیست و تهدید بهداشت عمومی، مجازات حبس پیش بینی شده که در کنار این موضوع جبران خسارت هم مدنظر است.
وی افزود: بدیهی است تخریب و از بین بردن تمام یا بخشی از اجزای محیط زیست مثل درختان یا قسمت های لاینفک محیط زیست که جزو آن است،جرم بوده و طبق ماده ۶۷۷ قانون مجازات اسلامی ” هرکس عمداً اشیاء منقول یا غیرمنقول متعلق به دیگری را تخریب نماید یا به هر نحو کلاً یا بعضاً تلف نماید و یا از کار اندازد به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه [و] در صورتی که میزان خسارت وارده یکصد میلیون (۱۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال یا کمتر باشد به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده محکوم خواهد شد.”
این وکیل دادگستری خاطرنشان کرد: همچنین در قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع برای متجاوزان به محیط زیست به ویژه جنگل ها، مجازات های دیگری پیش بینی شده که در اینجا هم می شود به آن توجه کرد.
وی تاکید کرد: از بین بردن درختان و آسیب به آنها که جزیی از محیط زیست است، اگر به صورت عمدی باشد؛ قطعا جرم است و به استناد قانون مجازات اسلامی و قوانین دیگر، مستلزم مجازات حبس و جبران خسارت در این زمینه خواهد بود.
تدین در پایان گفت: تکرار موضوعاتی همچون بحث تخریب محیط زیست به ویژه در منابع طبیعی بحث جنگلها و درختها نشان می دهد که قوانین در این حوزه کارآمد نیست و نیاز به اصلاح و بازنگری دارند تا جلو سوءاستفاده ها و اقدامات غیرقانونی را بگیریم. قطعا پاسخ های مناسب مثل اعاده وضع به حالت سابق و جبران خسارت در این حوزه در کنار مجازات های کیفری می تواند کارآمد باشد.
به گزارش عدلنامه، در پی انتشار فیلمی در فضای مجازی مبنی بر خشک شدن همزمان تعدادی اصله درخت در خیابان ولیعصر(عج)، محدوده خیابان محمودیه، علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران به دادستان تهران ماموریت داد تا ضمن تشکیل کارگروهی تخصصی، علل وقوع این حادثه را احصاء و در صورت احراز وقوع تخلف و یا جرم اقدامات لازم در چارچوب قوانین و مقررات صورت گیرد./ایسنا