#معرفی_شخصیت/محمودرضا طلوع_از نمایندگی لاهیجان در مجلس تا وکالت دادگستری
#معرفی_شخصیت/محمودرضا طلوع_از نمایندگی لاهیجان در مجلس تا وکالت دادگستری
عدلنامه: او مقارن با تجاوزات قوای روسیه در گیلان در سال ۱۳۳۰ قمری به اروپا رفت و در رشتۀ حقوق تحصیل کرد و مدتی در فرانسه و سوئیس و اتریش به سر برد. وی پس از آگاهی از فعالیت های جنگلی ها در گیلان، به ایران بازگشت و به نهضت جنگل پیوست.

او مقارن با تجاوزات قوای روسیه در گیلان در سال ۱۳۳۰ قمری به اروپا رفت و در رشتۀ حقوق تحصیل کرد و مدتی در فرانسه و سوئیس و اتریش به سر برد. وی پس از آگاهی از فعالیت های جنگلی ها در گیلان، به ایران بازگشت و به نهضت جنگل پیوست.

 

محمودرضا در خانواده‌ای روحانی پا به عرصهٔ وجود نهاد. علاوه بر فراگیری دروس مکتبی قدیم، در مدارس جدید نیز که به تازگی در رشت شکل گرفته بود، تحصیل کرد.
آقا محمود رضا معروف به “طلوع “ششمین فرزند حاج آقا رضا مجتهد نوه میرزا حسن مجتهد(از نوادگان دختری امیر هدایت الله خان فومنی معروف به اتور خان رشتی)، در رشت به دنیا آمد و تحصیلات مقدّماتی را در محضر پدر فاضل خود پی گرفت و با این حال در سال ۱۳۱۴ قمری توسّط پدرش به اوّلین مدرسۀ جدید رشت (دارالتعلیم) که توسّط حاج شیخ محمدحسن سیرجانی شیخ الملک و حاج معین الاطبّای خاوند رشتی تأسیس شده بود، فرستاده شد. او مقارن با تجاوزات قوای روسیّه در گیلان در سال ۱۳۳۰ قمری به اروپا رفت و در رشتۀ حقوق تحصیل کرد و مدّتی در فرانسه و سوئیس و اتریش به سر برد. وی پس از آگاهی از فعّالیّت های جنگلی ها در گیلان، به ایران بازگشت و به نهضت جنگل پیوست. او در این ایّام با مریم خانم دختر حاج شیخ جعفر امام جمعه رشتی ازدواج کرد و بر موقعیّت اجتماعی اش افزوده شد.

آقا محمود طلوع در سال ۱۲۹۹ خورشیدی در جمهوری شورایی که ریاست آن با میرزا کوچک جنگلی بود، کمیسر عدلیه شد؛ ولی دو ماه بعد پس از کودتای سرخ بلشویک های گیلان، از کار برکنار گردید. وی پس از پایان کار جنگلی ها، در سال ۱۳۰۲ خورشیدی روزنامه طلوع را انتشار داد که دو سال طول کشید و از این تاریخ به آقا رضا طلوع اشتهار یافت. نامبرده دو سال بعد از لاهیجان و لنگرود به نمایندگی مجلس مؤسسان اوّل برگزیده شد.

وی به هنگام انتخاب نام فامیلی، همچون دیگر برادران خود، به یاد پدرش، نام خانوادگی” رضا “را برگزید.
محمود رضا در حکومت پهلوی اوّل مجدّداً از لاهیجان و لنگرود به نمایندگی دوره های ششم و هفتم مجلس شورای ملّی برگزیده شد. در دورۀ هفتم تقنینیّه او و فرّخی یزدی تنها نمایندگانی بودند که به عنوان اقلیّت مخالف به انتقاد از دولت می پرداختند و نامبرده به همین خاطر پس از دوران نمایندگی چندی مغضوب بود و در انزوا به سر می برد؛ تا اینکه به خاطر سابقۀ قضایی اش در دوران نهضت جنگل، به کار وکالت دادگستری روی آورد محمود رضا عاقبت در دی ماه سال ۱۳۱۹ خورشیدی در سن پنجاه و دو سالگی بدون فرزند درگذشت و پیکرش با احترام تشییع شد و پس از انتقال به قم، در آنجا به خاک سپرده شد. در همان هنگام، مرگ وی مشکوک تلقّی شد و شایع بود که او را با قهوه مسموم کرده اند. همسر او مریم خانم نیز در سال ۱۳۲۶ درگذشت و در قم در کنار همسرش به خاک سپرده شد.
آقا محمود رضا، عموی شادروان پروفسور فضل الله رضا فرزند شیخ اسدالله رضا است.

احداث پل روی سفیدرود با پیگیری محمود رضا در مجلس شورای ملی صورت گرفت. مجلس در چهارم آبان ۱۳۰۶ پیشنهاد او را برای ساخت پل در دستور کار گذاشت. ساخت پل در نوزدهم شهریور ۱۳۰۸ آغاز شد و در یازدهم اردیبهشت ۱۳۱۱ رضاشاه پل را در آیین باشکوهی افتتاح کرد. این پل ۱۳۷ متر درازا و هفت متر پهنا دارد و با هزینه‌ای کمتر از صد هزار تومان ساخته شده است.

یکی از نطق های محمود رضا طلوع، نماینده لاهیجان را به نقل از روزنامه ی اطلاعات مورخ بیست و پنجم فروردین ماه سال ۱۳۰۹ شمسی می خوانیم:

نطق آتشین طلوع در مذاکرات مجلس شورای ملی:

آقای وزیر عدلیه! اهالی ایران از حقوق مدنی محروم اند

 

مذاکرات مجلس شورای ملی

آقای محمود رضا طلوع در نطق پیش از دستور گفت: این همه مالیات می گیرید، آن وقت در اغلب شهرها موسسات قانونی ندارید! من از دیگر مناطق صحبت نمی کنم فقط از حدود گیلان صحبت می کنم. مثلاً لنگرود هشتاد هزار جمعیت (با حومه) دارد. نه عدلیه دارد، نه نظمیه دارد، نه صحیحه دارد! خجالت آور است. من می گویم تجار آنجا برای حفظ مال خودشان صبح باید مال خود را با حمال آورده و شب با حمال از حجره ی خودشان به منزل ببرند! شما به نام قانون و بر خلاف، آن‌وقت از مردم بدل می گیرید؟ خیلی متأسفم. وزیر مالیه حاضر نیست؟ مالیات توتون را مجلس یک من سه تومان رای داد. شما مطابق کدام قانون یک من سه تومان و هشت قران مالیات می گیرید؟!
آقای وزیر عدلیه! اهالی ایران از حقوق مدنی محروم اند که شما از یک پیر زن در کوهپایه یک تومان مالیات یا سه تومان عوارض و فوق العاده می گیرید. آن وقت اگر همان زن بدبخت چهار تومان از کسی طلب داشته باشد، نمی داند به کجا مراجعه کند!