سید صادق سعادتیان در نشستی که با حضور دستگاههای متولی در اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول برگزار شد؛ با تاکید بر ساماندهی تنظیم قراردادهای اجاره ملک به اتباع بیگانه، اظهار داشت: اتباع بیگانه نباید در دفاتر مشاورین املاک بدون پروانه صنفی و خارج از سامانه قرارداد اجاره، اموال غیرمنقول را تنظیم کنند. این موضوع چالشهای اجتماعی و بعضا امنیتی را به دنبال داشت، لیکن برای ساماندهی اجاره نامههای اتباع بیگانه ضروری است اتباع بیگانهای که با مجوز قانونی در کشور اقامت دارند با ثبت قرارداد در سامانه امکان شناسایی از محل سکونت خود را فراهم کنند.
معاون امور اسناد سازمان ثبت خاطرنشان کرد: این موارد یقینا مورد توجه دستگاههای امنیتی بوده است. حال با استفاده از ظرفیت «قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول» فرصتی مناسب برای ساماندهی معاملات اتباع بیگانه مهیا شده است.
وی افزود: در این راستا نشستی با دستگاههای متولی برگزار شد که متاسفانه با توجه به عدم حضور نماینده وزارت کشور که از متولیان اصلی نظارت بر اتباع بیگانه است باعث شد تصمیم نهایی به جلسات دیگری موکول شود.
سعادتیان در ادامه گفت: در این نشست مبحث ساماندهی و ایجاد شفافیت این موضوع که اتباع بیگانه در چه واحدی و با چه قراردادی سکونت دارند و چالشهایی همچون مدت اعتبار اقامت فرد در کشور، مدت پروانه اشتغال مورد بررسی قرار گرفت؛ لذا اتباع بیگانه دارای مجوز باید قراردادهای اجاره خود را در سامانه ثبت الکترونیک اسناد تنظیم کنند و این سامانه امکان خدمت به این افراد را فراهم میکند.
سعادتیان با بیان اینکه مقرر شد نمونه قرارداهای اجاره اتباع در سامانه بارگذاری شود، عنوان کرد: سازمان ثبت امکان دسترسی مشاورین املاک دارای پروانه صنفی را برای تنظیم قراردادهای اجاره، خواهد داد تا برای اتباع بیگانه خارج از این سامانه اجاره نامهای تنظیم نشود.
وی در ادامه افزود: دو نمونه قرارداد برای این افراد پیش بینی میکنیم. آنچه که قانون حکم کرده است برای قراردادهای بالای دو سال یک قرارداد نمونه در سامانه داریم و برای کمتر از دو سال هم میتوانند در دفاتر اسناد رسمی یا مشاورین املاک بارعایت مقررات مربوطه قرارداد اجاره تنظیم کنند.
سعادتیان گفت: قانون نگفته است قرارداد کمتر از دو سال را در سامانه بارگذاری یا تنظیم نکنید پس میتوان این قراردادها را هم در سامانه بارگذاری کنیم که تصمیم گرفته شد که برای شفافیت موضوع آنها هم در سامانه بارگذاری شوند.
وی با بیان اینکه ثبت قراردادهای اجاره ملک به اتباع تابع مقررات خاص خود است، در این خصوص اظهارنظر وزارت کشور و سایر وزارتخانههای متولی و امنیتی ضروری است، افزود: این امر با ایجاد وب سرویس فی مابین دستگاههای متولی باسامانه ثبت الکترونیک اسناد، قبل از تنظیم هرگونه قرارداد قابل بررسی است و اظهار نظر دستگاههای متولی ضروری است، لازم است بدوا مسائل امنیتی واعتبار پروانه اقامت فرد بررسی شود تا برای افراد غیرمجاز قرارداد اجاره تنظیم نشود.
معاون امور اسناد سازمان ثبت تصریح کرد: در این خصوص پیشنهاد کردیم در سامانه مربوطه وب سرویسی برای دستگاههای نظارتی مانند وزارت کشور که متولی اتباع بیگانه است ایجاد شود و برای سایر دستگاههای نظارتی سرویسی الکترونیک برقرار شود تا قبل از تنظیم هرگونه قرارداد اجاره در سامانه امکان تنظیم آن بررسی شود و بعد از اینکه مسائل امنیتی و پروانه اقامت یا اشتغال فرد بازبینی شد برای تنظیم قرارداد مطابق چهارچوب قانونی اقدام شود و بعد از استعلامات و بررسی قانونی لازم اجازه عقد قرارداد اجاره برای دفاتر اسنادرسمی و مشاورین املاک ایجاد شود.
وی تاکید کرد: مرجع اظهار نظر مبنی بر اینکه چه کسی بعنوان اتباع بیگانه دارای مجوز رسمی برای اقامت در کشور میباشد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیست.
سعادتیان در انتها خاطرنشان کرد: مقرر شد مکاتبهای با دستگاههای ناظر بر اتباع بیگانه صورت پذیرد و شیوه نامهای تنظیم شود که بر اساس این شیوه نامه مطابق مقررات امنیتی سامانه عملیاتی و اجرا شود.