محمد عباسی، وکیل دادگستری در یادداشتی نوشت:
فیفا (فدراسیون جهانی فوتبال)
افرادی که پروندههای قضایی داشته و یا به طور رسمی متهم شدهاند را دارای شرایط لازم برای تایید صلاحیت و حضور در انتخابات نمیداند.
مطابق بند ۲ قسمت صلاحیتهای دستورالعمل فیفا که اشاره به صلاحیتهای افراد جهت تصدی ارکان فدراسیونهای فوتبال دارد بصراحت اعلام گردیده (هنگامی که یک نامزد به طور رسمی متهم شود و یا اقدامات قضایی موقت در ارتباط با او انجام می شود، حتی اگر رای نهایی هم صادر نشده باشد، کمیته انتخابات فدراسیون های فوتبال باید صلاحیت وی را رد نماید…) که در ادامه هم مفاد دستورالعمل را لازم الاجرا و لازم التباع اعلام نموده است،
گرچه این موضوع با قوانین و مقررات موضوعه جمهوری اسلامی ایران که ملاک رد صلاحیت را در اینگونه مواقع، صدور رای قطعی اعلام نموده، در تضاد می باشد، اما بدلیل اینکه موضوعات ورزشی بایستی تابع مقررات حاکم بر ورزش باشد و موارد و مقررات کشورها نمی تواند به آن قوانین تخصیص بزند، بنظر می رسد کمیته انتخابات فدراسیون فوتبال باید پایند مقرارت فیفا باشد و بر آن اساس اتخاذ تصمیم نماید.
اما انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال قرار است یازدهم اسفند ماه سال جاری برگزار شود از این رو، برخی از نفراتی که برای حضور در انتخابات ثبت نام نموده اند، دارای محکومیت در محاکم قضایی و یا دارای محکومیت توسط کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال و یا دارای پرونده باز هستند.
چیزی که مورد توجه این نهاد بین المللی قرار دارد محکومیت و جرائم مالی و فساد در حوزه مدیریتی است. البته این اقدام فیفا به دلیل لزوم حفظ اعتبار و اقتدار این سازمان است، چرا که این نهاد بین المللی فوتبال علاقهای به فعالیت افرادی که ممکن است در آینده متهم شوند یا به هر دلیلی سابقه خوبی نداشته باشند،ندارد.بنابراین فیفا با تعیین مصادیق مجرمانه سایر سوابق کیفری یا دعاوی خانوادگی و سایر را از شمول موارد رد صلاحیت خارج نموده است.
با این توضیح مقدماتی به ثبت نام چند کاندیدا می پردازم.
۱_مهدی تاج ریاست فدراسیون با ۲ پرونده قرارداد ویلموتس سرمربی سابق تیم ملی که در کمیسیون اصل نود مجلس در حال رسیدگی است و همچنین پرونده ساکت که منجر به صدور دادنامه قطعی و محکومیت وی شده است روبروست. البته در مورد دادنامه پرونده ساکت مسئول حقوقی فدراسیون در گفت وگویی اعلام کرده که نسبت به این دادنامه درخواست اعمال ماده ۴۷۷ (رسیدگی مجدد) از ریاست قوه قضاییه کردند حال شنیده شده با این درخواست همچنان موافقت نشده است.
۲_شهاب عزیزی خادم رئیس عزل شده فدراسیون که در پروندههای کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال محکوم به محرومیتهای مختلف و محرومیت ۲ ساله شده است و بر اساس گفتههای موسوی رئیس کمیته تدوین مقررارت فدراسیون این محرومیت همچنان ادامه دارد و وی نمیتواند در انتخابات شرکت کند. اما عزیزی خادم بدون توجه به محکومیت کمیته اخلاق روز چهارشنبه در محل فدراسیون به جهت ثبت نام حضور یافت و در گفتگو با خبرنگاران اظهار داشت: که هیچ محکومیتی نداشته و برای حضور در انتخابات منع قانونی ندارد.
۳_علی کفاشیان دیگر کاندیدای ریاست فدراسیون هم با رای کمیته اخلاق در پرونده فساد معروف به شرکت ام پی سیلوا، به ۵ سال محرومیت از هرگونه فعالیت فوتبالی محکوم شده است البته شنیده شده که این محرومیت به ۲ سال تعلیق شده است.
۴_ حیدر بهاروند مدیر بازنشسته و رئیس سازمان لیگ فوتبال که بعد از استعفای تاج از فدراسیون، در انتخابات هیاترئیسه، ریاست فدراسیون و نوابرئیس رد صلاحیت شده بود مجددا در انتخابات نام نویسی کرده است.
النهایه آنچه که باید بعنوان یک قاعده کلی مدنظر قرار گیرد این مطلب می باشد که، اگر فردی فارغ از اینکه در حال حاضر مسئولیتی داشته باشد یا خیر و بخواهد وارد انتخابات شود نباید محکومیت کیفری قطعی موثر داشته باشد. معنی این عبارت این است که اگر فردی به موجب حکم دادگاه قطعی و کیفری محکوم شده باشد چنانچه این محکومیت ناظر بر مسائل مالی یا ناظر بر اصول وفاداری و امانتداری باشد و به نوعی محکومیت، چهره آن فرد را از نظر اعتبار عمومی، حقوقی و اجتماعی مخدوش کند، این محکومیت موثر است و نمیتواند در انتخابات شرکت کند.که بنظر پرونده های افراد مذکور از همینگونه پرونده ها و مصادیق فیفا برای رد صلاحیت می باشد. و اساسا استفاده از ظرفیتهای قانونی مثل اعمال ماده ۴۷۷ یا اعاده دادرسی موضوع ماده ۴۷۴ نمی تواند مجوزی برای ورود به انتخابات باشد.
در نهایت لازم بذکر است که بایستی فدراسیون فوتبال پوست اندازی عظیمی را انجام دهد و مفسدان مالی و اقتصادی را از صحنه مدیریت حذف تا شور و نشاط سابق مجددا به جامعه ورزشی کشور بازگردد.