دکتر لعیا جنیدی در آیین تحلیف کارآموزان کانون گیلان: همه ما باید بر عقیده استقلال نهاد وکالت تکیه کنیم/ جامعه وکالت نیاز دارد که جایگاه خودش را اعاده کند
دکتر لعیا جنیدی در آیین تحلیف کارآموزان کانون گیلان: همه ما باید بر عقیده استقلال نهاد وکالت تکیه کنیم/ جامعه وکالت نیاز دارد که جایگاه خودش را اعاده کند
عدلنامه: آیین تحلیف کارآموزان وکالت کانون وکلای دادگستری گیلان روز چهارشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۲ با حضور دکتر لعیا جنیدی حقوقدان و وکیل دادگستری برگزار شد.

آیین تحلیف کارآموزان وکالت کانون وکلای دادگستری گیلان روز چهارشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۲ با حضور دکتر لعیا جنیدی حقوقدان و وکیل دادگستری برگزار شد.
به گزارش اختصاصی عدلنامه، کارآموزان وکالت کانون وکلای دادگستری گیلان (ورودی سال ۱۳۹۹) پس از پایان دوره‌های آموزشی و با برگزاری مراسم تحلیف و ادای سوگند، واردشدن به جمع وکلای پایه یک دادگستری را جشن گرفتند.
دکتر لعیا جنیدی، سخنران این مراسم با اشاره به قاعده تفکیک قوا در قانون اساسی گفت: تفکیک قوا لازمه قدرت عمومی و سیاسی است و به قول دکتر کاتوزیان حکایت قدرت، حکایت آب است که حجم زیاد آن می‌تواند به مانند یک سیل بنیان‌کن عمل کند. طبع قدرت نیز همین‌گونه است و تفکیک قوا می‌تواند چنین نتیجه‌ای داشته باشه.
این حقوقدان خطاب به کارآموزان خاطرنشان کرد: کار شما در ارتباط تنگاتنگ با قوه قضائیه هست و این نهاد باید به صورت پیش‌فرض استقلال داشته باشد و مستقل از دو نهاد دیگر کار کند تا قوانین توسط مقامات اجرایی انجام شود. این نهاد نه فقط خودش باید مستقل عمل کند بلکه اجزای این نهاد هم باید بتوانند مستقل عمل کنند. به غیر از جنبه نهادی از جنبه فردی نیز این استقلال مهم است. به همین جهت اصل ۱۶۴ قانون اساسی اشاره می‌کند برای اینکه مطمئن بشوند قاضی تحت تاثیر ملاحظات شخصی نیست. یا در ماده ۹۱ قانون آیین دادرسی مدنی که به رد دادرس اشاره دارد و موردی است که می‌تواند استقلال را تحت تاثیر قرار بدهد. این شروط برای آن است که خاطرجمع شویم بجز نهاد قدرت و مقامات که ممکن است اعمال نفوذ بر قاضی کنند، طرفین و موضوع دعوا هم روی قاضی موثر واقع نشوند.
دکتر جنیدی با اشاره به مواد قانونی مختلف پیرامون لزوم استقلال قاضی ادامه داد: اسلام نیز به این موضوع پرداخته و آن‌چه که در مورد دادرس میخواد عدالت است. هدف دستگاه قضا، قاضی و وکیلی که مردم را بابت حقوق و آزادی‌های از دست رفته‌شان همراهی می‌کند، آن است که به تمام آن حقوق اساسی تضمین شده اطمینان حاصل شود.
معاون حقوقی سابق رئیس‌جمهور اظهار کرد: گاهی در زمینه استقلال که صحبت می‌کنیم شبهه به وجود می آید. استقلال و بی طرفی نباید طوری تفسیر بشود که یک درک نادرستی از آن ایجاد شود.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: همه ما استقلال محاکم و کانون وکلا را به عنوان یک نهاد مستقل خود انتظام می‌خواهیم؛ به دلیل اینکه اعتقاد داریم باید به جامعه اعتماد کرد. در یک کشور باید به یک ملت اعتماد کرد و بنابراین باید به نهادها به ویژه نهادهای حرفه‌ای، حسب اینکه متخصص هستند و دانش و تجربه دارند بیشتر اعتماد کرد. به همین جهت اگر ما نتوانیم به وکلا و فضای حرفه ای‌شان اعتماد کنیم به چه کس دیگری میشود اعتماد کرد؟ کانون وکلا موجه‌ترین گروهی است که بشود به آن اعتماد کرد که قادر است امورش را خودش اداره کند و حسب آن دانشی که نسبت به قانون و نظامات دارد و قدرتی که در درک قانون و برای حفظ حقوق و آزادی ها دارد از راه تخصصی که به دست آورده است. مسلماً اگر نشود به آن نهاد اعتماد کرد، به هیچ نهاد صنفی دیگری هم نمی‌شود اعتماد کرد تا به آن دریچه‌ای ازخود انتظامی و خود مختاری بدهیم. همه ما باید بر عقیده استقلال نهاد وکالت تکیه کنیم. استقلال با چیزی که شما در ذهن ها از خودتان به جا می‌گذارید به دست می‌آید و شما سفیران درست استقلال خواهید بود. اما جامعه وکالت نیاز دارد که جایگاه خودش را اعاده کند. شما باید خودتان را طلایه‌داران جدید اعاده این جایگاه بدانید و برای این‌کار نیازمند آن هستید که اصول را رعایت کنید.
دکتر لعیا جنیدی در پایان با توصیه به لزوم رفتار متمدنانه در جامعه به عنوان یک وکیل گفت: ارزیابی پرونده‌های ارجاعی، صداقت داشتن در بیان نتیجه ارزیابی و درصد موفقیت و عدم اصرار بر تضمین نتیجه، امانتداری، رازداری، اجتناب از تعارض منافع و پرهیز از رفتار پرخاشگرانه و استفاده از الفاظ اهانت‌آمیز در مواجهه با مقامات قضایی از جمله مواردی است که واجب است یک وکیل در رعایت آن کوشا باشد.