دکتر جعفر کوشا، رئیس اسکودا در سخنانی ضمن تقدیر از اعضای هیات مدیره کانونهای وکلای دادگستری به ویژه کانون وکلای استان مرکزی که میزبانی این همایش را برعهده دارد، استان مرکزی را استانی علمپرور توصیف کرد که علما، دانشمندان و فرهیختگان بسیاری را به جامعه معرفی کرده است و گفت: به شخصه افتخار میکنم در این استان هستم. استان مرکزی دارای شخصیتهای بزرگ نظیر میرزا محمدتقیخان فراهانی، معروف به امیر کبیر است.
دکتر کوشا با اشاره به ویژگیهای شخصیتی و مدیریتی امیرکبیر تصریح کرد: انسان وقتی زندگینامه امیرکبیر را میخواند هم احساس غرور میکند، هم تاسف میخورد. از این جهت احساس غرور میکنیم که وقتی در تاریخ میخوانیم امیرکبیر دارالفنون را با آن ویژگیها تاسیس کرد. او فراتر از زمان خود بود و از این جهت متاسفیم که در جریان نخبهکشی به قتل رسید. امیرکبیر شخصیتی بود که به مقوله رشوهخواری و فساد دربار به عنوان یک مسئله مهم رسیدگی کرد. بنده معتقدم امیرکبیر کشته نشد بلکه زنده ماند و پیکرش در جوار آزادمرد تاریخ، حضرت امام حسین(ع) دفن شد. این ثمره یک انسان وارسته است که در طول تاریخ اثرگذار بود، لذا همه ما باید از این مسئله یاد بگیریم که اثرگذار باشیم.
عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه باید از بزرگان و پیشکسوتان خود یاد بگیریم که آزادمنش باشیم، خاطرنشان کرد: انسان نباید مرعوب کسی باشد؛ اینهاست که به افراد اعتبار میبخشد. امروز کسی از ناصرالدین شاه سخن نمیگوید بلکه همه از امیر کبیر یاد میکنند.
رئیس اسکودا در ادامه با بیان اینکه وکیل به عنوان حامی حقوق مردم، نباید موکل خود را تنها بگذارد، خاطرنشان کرد: کانون وکلای دادگستری به عنوان یک نهاد مردمی و قانونی باید مدافع مردم باشد. ما هرچه داریم از مردم است و البته در این مسیر نیز بسیار هزینه دادهایم.
دکتر کوشا با بیان اینکه کانون وکلای دادگستری اگر متحد و منسجم عمل نکند، از دست خواهد رفت، بر ضرورت حمایت از وکیل دادگستری تاکید کرد و گفت: وکیلی که در فرایند قضایی نقشآفرینی میکند باید مورد حمایت قرار گیرد. باید متوجه باشید که تهدید او، تهدید شخصی نیست بلکه تهدید یک کنشگر و بازیگر در فرایند عدالت قضایی است. مگر وکیل دادگستری همشأن قاضی نیست، پس چرا تهدید، تخریب و توهین به او همسان با تهدید قاضی بشمار نمیآید.
این حقوقدان و وکیل دادگستری با اشاره به قدمت کانون وکلای دادگستری و ضرورت بهرهمندی از ظرفیتهای این نهاد باسابقه مدنی، گفت: کانون وکلای دادگستری این نهاد ۱۰۰ ساله امروز به خوبی میتواند مدافع حقوق کشور در عرصه مختلف بینالمللی باشد، لذا باید از این پتانسیل استفاده کرد. وکیل دادگستری و کانونهای وکلا متعلق به این کشورند و دغدغه عزتمندی کشور را دارند.
وی ضمن تقدیر و تشکر از کانونهای وکلای دادگستری در همراهی اسکودا در برگزاری آزمون وکالت سال ۱۴۰۳ گفت: از اعضای هیات مدیره کانونها تشکر میکنم که از ما حمایت کردید، مانند موضوع برگزاری آزمون که ۲۸ کانون به ما نمایندگی دادند که آزمون را برگزار کنیم و خوشبختانه این آزمون نیز با سلامت کامل برگزار شد.
رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران در ادامه ضمن انتقاد از قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، گفت: متاسفانه پشت پرده تصویب قوانین علیه نهاد وکالت کسانی هستند که چندین سال پشت آزمون وکالت ماندند و قبول نشدند و با راهاندازی کمپین حذف ظرفیت، جریانی را علیه کانون وکلا آغاز کردند. همین جریان راه افتاده و قانون تسهیل را نوشتند و وکالت را در جرگه کسب و کارها قرار دادند. حالا آمدند میگویند این قانون آسیبهای فراوانی وارد کرده است. مگر ما پیشتر این موارد را نگفته بودیم. خدا از ما نگذرد که بخواهیم وکیلی بیسواد را وارد نهاد وکالت کنیم طوری که نتواند از حق موکل خود دفاع کند. چرا قانونی که نسنجیده است را تصویب میکنیم که بعد بخواهیم دوباره آن را اصلاح کنیم. همه قوانین قبل از تصویب باید کارشناسی شود.
دکتر کوشا با تاکید بر اینکه با وحدت است که میتوانیم بر مشکلات غلبه کنیم، اظهار کرد: اختلاف، انحطاط به همراه دارد. مسیر و هدف همه ما در نهاد وکالت یکی است. خروجی این جمع باید این باشد که با تعقل، امور را اداره و تدبیر کرده و سعی نماییم استقلال خود را حفظ کنیم.
عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی در ادامه با اشاره به حادثه اخیر رخ داده برای وکیل حسن صفری عضو کانون وکلای دادگستری مرکزی، اظهار کرد: در این فرصت، وظیفه خود میدانم که به یادآوری حادثهای تلخ، اما هشداردهنده بپردازم؛ حادثهای که برای آقای حسن صفری، عضو محترم کانون وکلای دادگستری استان مرکزی رخ داد. ایشان در حین انجام وظایف وکالتی خود، هدف تیراندازی از سوی طرف مقابل پرونده قرار گرفتند. ضمن آرزوی شفای عاجل برای این وکیل محترم دادگستری، اما باید بگویم این حادثه، زنگ خطری جدی برای جامعه وکالت است. این رخداد تلخ یادآور مسئولیت سنگین همه ما در حفظ امنیت وکلای دادگستری است؛ کسانی که با ایستادگی بر مرزهای عدالت و دفاع از حقوق مردم، گاه در معرض تهدیداتی جدی قرار میگیرند. مسئولیت ما و نهادهای حاکمیتی، اتخاذ تدابیر قاطع و اجرای قوانین حمایتی است تا وکلای شریف ما بتوانند بدون ترس و نگرانی، رسالت خطیر خود را ایفا کنند.
رئیس اسکودا در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امروز، ما در برابر وظیفهای بس سترگ ایستادهایم و آن حفظ استقلال کانون وکلای دادگستری است، تصریح کرد: استقلال کانون وکلا، این میراث گرانسنگ و ارزشمند، نهتنها نمادی از هویت حرفهای ما، بلکه تضمینکننده عدالت در جامعه و پاسداری از حقوق مردم است. استقلال وکلا، به معنای آزادی در دفاع از حقوق موکلان، بدون هرگونه فشار یا دخالت، ضرورتی انکارناپذیر برای تضمین دادرسی عادلانه و تحقق عدالت قضایی است. هرگونه تضعیف این استقلال، نهتنها به وکلا، بلکه به شهروندان، حقوق اساسی آنان و سلامت نظام قضایی کشور آسیب خواهد رساند.
دکتر کوشا ادامه داد: امروز دفاع از استقلال کانون وکلا، مسئولیت تاریخی ماست؛ مسئولیتی که نه به شخص، که به جامعه، تاریخ و آیندگان تعلق دارد. حفظ استقلال کانون وکلای دادگستری، نه صرفاً یک مطالبه صنفی، بلکه ضرورتی بنیادین در راستای صیانت از عدالت، حاکمیت قانون و حقوق اساسی شهروندان است. استقلال این نهاد، به معنای آزادی وکلا در دفاع بیطرفانه و بیدغدغه از حقوق موکلان، نقشی حیاتی در تضمین دادرسی عادلانه ایفا میکند. وابستگی یا دخالت نهادهای غیرمستقل در امور وکالت، فرایند عدالت را با مخاطرات جدی مواجه میسازد و اعتماد عمومی به دستگاه قضایی را متزلزل میکند.
این حقوقدان و وکیل دادگستری، استقلال کانون وکلا را همانند سنگری دانست که پشتوانه حقوق ملت و حافظ موازین دموکراتیک است و گفت: این اصل، برخاسته از تعهدی تاریخی به حرفه وکالت است که وکلا را نه بهعنوان کارگزاران صرف، بلکه بهعنوان مدافعان وجدان عمومی جامعه به رسمیت میشناسد. هرگونه خللی در این استقلال، به معنای گشودن راهی برای خدشه به عدالت و تضعیف حق دفاع آزادانه شهروندان است؛ امری که هزینههای آن، نهتنها متوجه نهاد وکالت، بلکه بر پیکره تمامی ساختارهای حقوقی و قضایی جامعه وارد خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: این همایش، فرصتی است تا با تأمل در دستاوردها، چالشها و مسئولیتهای پیشرو، مسیر روشنتری برای آینده حرفه وکالت ترسیم کنیم. استقلال، امنیت و اقتدار نهاد وکالت، تنها با همدلی، تعامل و ایستادگی ما میسر خواهد بود. بیایید با تکیه بر ارزشهای والای عدالت و حقیقت، پرچم وکالت را همچنان برافراشته نگه داریم.
رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری در پایان خواستار دیدار با رئیس قوه قضائیه به منظور طرح مسائل و مشکلات نهاد وکالت شد و اظهار امیدواری کرد که این دیدار بتواند برای حل این مشکلات راهگشا باشد.
حادثه رخ داده برای وکیل حسن صفری جگر همه ما را سوزاند
در ادامه این همایش نیز آیتالله قربانعلی دری نجفآبادی، نماینده ولی فقیه در استان مرکزی و امام جمعه اراک در سخنانی ضمن خوشآمدگویی به اعضای هیات رئیسه اسکودا، کانونهای وکلای دادگستری و جامعه وکلای سراسر کشور و تقدیر از کانون وکلای مرکزی برای میزبانی این همایش، به حادثه رخ داده برای وکیل حسن صفری در شهر اراک اشاره کرد و گفت: باید در ابتدا از وقوع چنین حادثهای اظهار تأسف و تنفر کرده و آمادگی خود را برای هرگونه کمک به ایشان و خانواده محترمشان اعلام کنم. چندی پیش نیز یک پزشک در یاسوج به قتل رسید. اینگونه حوادث دلخراش جگر ما را سوزاند. ما از این حوادث متاثریم و انشاالله خداوند عقلانیت لازم را به بشریت بدهد که دیگر شاهد چنین جنایات و ترورهایی نباشیم.
امام جمعه اراک با بیان اینکه ما سر سفره باعظمت اهل بیت نشستهایم و انقلاب اسلامی ما هم انقلابی به نام اهل بیت است، تصریح کرد: امروز رسالتی بزرگی برعهده ماست، لذا همه باید در یک راستا عمل کرده و در مقابل نظامهای حقوقی شرقی و غربی، نظام حقوقی علوی و فاطمی را ترویج و تبلیغ کنیم.
آیتالله دری نجفآبادی با اشاره به اینکه امروز شرایط کشور و شرایط منطقهای و بینالمللی شرایطی حساس است، یادآور شد: آمریکا و غرب برخورد دوگانهای با ما دارد. ما عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستیم، در حالی که رژیم اسرائیل عضو این سازمان بینالمللی نیست، اما با این وجود با این رژیم کاری ندارند، اما دائم در برابر پیشرفتهای هستهای ما کارشکنی کرده و صدها تحریم را علیه ما اعمال میکنند. اینها نشان از برخورد دوگانه است چرا که دوست ندارند یک نظام مستقل در جهان، امور خود را پیش ببرد.
وی در ادامه ضمن انتقاد از قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار به نقش کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در تدوین قوانین و مقررات اشاره کرد و گفت: افرادی که عضو این کمیسیون میشوند و برای نظام قضایی و حقوقی تصمیم میگیرند باید از دانش بالای حقوقی برخوردار باشند. هرچند که متاسفانه این کمیسیون همواره در آخرین روزها تکمیل میشود و تمایل زیادی برای عضویت در این کمیسیون وجود ندارد. امیدوارم در آینده حقوقدانانی شایسته و برجسته با نگاههای متعالی بینالمللی وارد مجلس شوند. من یک خلاء بزرگی را در حقوق بینالملل احساس میکنم و امیدوارم جامعه وکالت به بنده در این زمینه کمک کنند و این موارد و خلاء را احصا و برای پیشبرد آن کمک کنند. در دفاع خردمندانه و حکیمانه از نظام اسلامی باید این کار انجام شود. ما باید در مجامع بینالمللی، رفتار امیرالمومنین(ع) در قبال ابن ملجم را بسط و ترویج کنیم تا جهانیان در جریان رأفت اسلامی و رفتارهای متعالی در اسلام قرار گیرند.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به مسئولیت کانونهای وکلای دادگستری در قبال آموزش کارآموزان وکالت اشاره کرد و گفت: این کارآموزان از نظر دانش قضایی و حقوقی باید در سطح عالی کارشناسی قرار گیرند نه اینکه خدایی ناکرده افرادی بدون ذوق و سواد وارد کانونها شوند.
آیتالله دری نجفآبادی در پایان اظهار امیدواری کرد که این همایش منشأ آثار پربرکتی برای جامعه وکلا و نیز باعث انسجام مردم و موجب ارتقای و پیشرفت ایران اسلامی و اقتدار آن در عرصههای ملی، منطقهای و بینالمللی شود.
استقلال کانون وکلای دادگستری، لنگرگاه حوزه حقوق و وکالت است
در ادامه این همایش نیز کوروش عسگری، رئیس کانون وکلای دادگستری استان مرکزی در سخنانی با بیان اینکه این گردهمایی دارای یک پیام مهم است و آن اینست که علیرغم اینکه انتخابات اسکودا برگزار نشد، اما اتحادیه زنده است و هدفمندتر از گذشته به کار خود ادامه خواهد داد. اهمیت اتحادیه به مثابه نخ تسبیحی است که سبب انسجام و هماهنگی میان کانونهای وکلا خواهد بود.
عسگری در ادامه با بیان اینکه موضوع وکالت و حقوق، صرفا مسئله ما در نهاد وکالت نیست، گفت: حقوق مسئلهای مربوط به همه مردم است. وکالت نیز بخشی از حقوق است که به حقوق شهروندان مربوط است.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان مرکزی افزود: اساس مشروطه بهخاطر عدالتخواهی و دادگستری بود. موضوع وکالت نیز پس از انقلاب مشروطه مطرح شد که نشان از اهمیت آن است. مشروطه فقط مربوط به گذشته نیست بلکه به معنای خواستن قانون است؛ یعنی هر شخصِ دارای اندیشه حقوقی در برابر بیعدالتی و فقدان حقوق باید قد راست کرده و از حقوقمداران در برابر صاحبان قدرت دفاع کند. هر صاحب اندیشه، حقوق را رهاییبخش میخواهد نه سرکوبگر.
وی با تاکید بر اینکه نهاد وکالت نباید وابسته به قدرت باشد، تاکید کرد: وکیل وابسته، فقط کارمند قدرت است. وکیل مرعوب نمیتواند به سوگند خود پایبند باشد. ما معتقدیم استقلال کانون وکلا، لنگرگاه حقوق و وکالت است.
عسگری در ادامه ضمن انتقاد از قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، آن را یکی از تهدیدات علیه نهاد وکالت برشمرد و گفت: پایین آوردن تراز علمی در شغل وکالت، لطمه زیادی به حرفه وکالت میزند. متاسفانه قانون تسهیل موجب تنزل حرفه وکالت شده و در آینده نه چندان دور شاهد تنزل دستگاه قضایی هم خواهیم بود.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان مرکزی در ادامه با اشاره به وضعیت وکیل حسن صفری که هدف تیراندازی از سوی طرف مقابل پرونده قرار گرفت و دچار ضایعه نخاعی شده است، گفت: این حادثه جامعه وکلا را در شوک بزرگی فرو برد. صرف غم و اندوه و نظارهگر بودن دردی را دوا نمیکند. برای جلوگیری از بروز اینگونه حوادث باید ضمن آسیبشناسی قوانین و مقررات، اصلاح قوانین مرتبط به قید فوریت برای صیانت از جان وکلا و نهاد وکالت در دستور مجلس قرار گیرد. همچنین جا دارد از کانونهای وکلای دادگستری سراسر کشور و نیز جامعه وکلا و صندوق حمایت وکلای دادگستری که از خانواده آقای صفری حمایت مالی کردند تشکر کنم.
راه حل برون رفت از وضعیت فعلی وکالت صرفا همکاری و همیاری در میان جامعه وکلاست
در ادامه این همایش نیز مصطفی انوریزاده، رئیس اسبق کانون وکلای دادگستری استان اصفهان، در سخنانی با اشاره به اینکه حال وکالت در شرایط حاضر خوب نیست، تصریح کرد: وکالت امروز دوران بدی را میگذراند. باید به داد نهاد وکالت برسیم. آنچه که راه حل برون رفت از این بن بست است همکاری، همیاری، رفاقت و عشق به همدیگر است. بنده انتقادهایی که امروز در صنف وجود دارد را صلاح نمیدانم چرا که مشکلی را رفع نمیکند و ما را دچار انشقاق بیشتر خواهد کرد، این وضعیت به نفع کسانی است که دوست دارند از این وضعیت سود ببرند.
این پیشکسوت نهاد وکالت افزود: بر خود لازم میدانم از کسانی که در صنف وکالت زحمت کشیده و میکشند قدردانی کنم؛ از گذشتگانی که روزگاری در بین ما بوده و فعال بودند و امروز در بین ما نیستند و در رأس آنها مرحوم استاد بهمن کشاورز، تا کسانی که امروز باری بر دوش دارند و زحماتی را متقبل میشوند.
انوریزاده تصریح کرد: بنده از دور نظارهگر وضعیت فعلی نهاد وکالت هستم، اما انصافا باید از زحمات دکتر کوشا رئیس اسکودا قدردانی کرد. ایشان باید یکسال پیش مسئولیت را تحویل میداد و به زندگی خود میرسید اما انصافا همگان میدانیم که ایشان با چه مشکلاتی در این مسیر مواجه بوده و از همه طرف هم مورد اعتراض قرار گرفتهاند. دور از انصاف است که بیجهت انتقاد کنیم. دکتر کوشا و همکارانشان در اتحادیه زحمات بسیاری کشیدهاند و آنچه از دستشان برمیآمده است را انجام دادهاند و واقعا در این وضعیت نیز کارها را به بهترین نحو پیش بردهاند.
تشریح جزئیات برگزاری پنجاهوچهارمین همایش اسکودا
در ابتدای این همایش نیز حمید صلاحی، دبیر همایش پنجاهوچهارمین همایش اسکودا، به تشریح جزئیات برگزاری این همایش پرداخت و در عین حال خلاصهای از تاریخچه کانون وکلای دادگستری استان مرکزی ارائه کرد و گفت: این دومین همایش اسکوداست که در هشتمین دوره هیات مدیره کانون وکلای دادگستری استان مرکزی متولی برگزاری آن هستیم.
نایب رئیس کانون وکلای دادگستری استان مرکزی در ادامه ضمن اظهار تأسف از حادثه پیش آمده برای وکیل حسن صفری در اراک، گفت: این حادثه همه ما را متأثر کرد و جا دارد در اینجا از کمکهای مالی جامعه وکلا از اقصی نقاط کشور از جمله کانونهای وکلای دادگستری مرکز، گیلان، کردستان و مازندران تقدیر و تشکر کنم.