بررسی دو پرونده اصراری حقوقی با موضوع خانواده در دیوان عالی کشور
بررسی دو پرونده اصراری حقوقی با موضوع خانواده در دیوان عالی کشور
عدلنامه: دو پرونده با موضوع خانواده در دستورکار هیأت عمومی اصراری حقوقی دیوان عالی کشور قرار گرفت. پس از بحث و تبادل نظر، قضات شعب حقوقی در نهایت با اکثریت اعضای حاضر در جلسه هیأت عمومی، رأی شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان کرمانشاه مبنی بر اینکه تعهد موضوع عقد (استرداد طلاجات) ایفا شده است با استناد به مواد ۱۹۸، ۲۴۱ و ۳۷۰ قانون آیین دادرسی مدنی را مورد تأیید قرار دادند. در ادامه جلسه دستورجلسه پرونده دوم نیز قرائت شد که‌ پس از بحث و تبادل نظر قضات شعب حقوقی در نهایت به اتفاق آراء اعضای حاضر در جلسه هیأت عمومی، رأی شعبه هشتم دیوان عالی کشور مبنی بر صدور حکم طلاق به دلیل احراز عسر و حرج با استناد به تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی مورد تأیید قرار گرفت.

به گزارش عدلنامه و به نقل از قوه قضاییه، حجت الاسلام منتظری رئیس دیوان عالی کشور در ابتدای جلسه با ذکر حدیثی از امام رضا (ع) از کتاب بحارالانوارگفت: ” المَوَدَّهَ لَهُ فی صَدرِهِ، وَالمُواساهَ لَهُ فی مالِهِ، وَالنُّصرَهَ لَهُ عَلی مَن ظَلَمَهُ” به این معنی که از جمله حقوق مؤمن بر مؤمن این است که در دل او را دوست بدارد، با مال و ثروتش او را کمک رساند و هنگامی که به او ظلم می‌شود او را یاری کند و آنچه که در جامعه امروز کمرنگ شده، مودت قلبی است و برخی در ظاهر همدیگر را تحویل می‌گیرند و در باطن و پشت سر یکدیگر رفتار دیگری داریم که در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) پشت سر برادر مومن حرف زدن را بالاتر از گناه زنا بر می‌شمارد.

رئیس دیوان عالی کشور با اشاره به آیه شریفه ۱۲ سوره حجرات درباره گناه غیبت گفت: خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید ” وَلَا یَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضًا ۚ أَیُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَنْ یَأْکُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیْتًا فَکَرِهْتُمُوهُ” به این معنی که و غیبت یکدیگر روا مدارید، هیچ یک از شما آیا دوست می‌دارد که گوشت برادر مرده خود را خورد؟ و متأسفانه باید ببینیم که در جامعه اسلامی ما چقدر این بیماری رواج دارد و راه جلوگیری از این گناه آن است که واقعاً سعی کنیم با مودتی که از دل بر می‌آید برادر دینی باشیم و یکدیگر را عمیقاً دوست داشته باشیم که اگر اینگونه باشد، از این رفتار دوری خواهیم کرد و باید آنگونه که می‌توانیم با رفتارمان هم خود از این رذیله اخلاقی به دور باشیم و همچنین کاری کنیم که دیگران نیز از این گناه به دور باشند.

رئیس دیوان عالی کشور با اشاره سرگذشت زندگی یکی از علمای اهل سنت به نام تیجانی که به مذهب شیعه گرویده است، گفت: تیجانی در خاطرات خود نقل می‌کند که پس از گرویدن به مذهب تشیع به یکی از دوستانم که او نیز از علمای اهل سنت بود کتاب خود به نام “ثم اهتدیت” را هدیه دادم و گفتم این کتاب را بخوان و اگر ایرادی در آن دیدی به من بگو و بعد از دوماه وی را دیدم و از او جویا شدم که آیا کتاب را خوانده‌ای یا خیر و او پاسخ داد خیر، اما من قبل از خواندن کتاب تو شیعه شدم، از او پرسیدم چگونه و او پاسخ داد غزه باعث شد شیعه شدم، زیرا شیعیان حیدر کرار جهانیان را با رفتار خود و حمایت خود از غزه خیره کرده اند چرا که ایران، حزب الله، الحوثی، الحشد الشعبی همه شیعه هستند و همه با رژیم صهیونیستی می‌جنگند و می‌خواهند قدس را آزاد کنند.

منتظری با اشاره به نظارت و بازرسی و سرکشی میدانی انجام شده از دادگستری استان تهران در روز گذشته و جلسات جمع بندی این نظارت‌ها در شورای اداری استان و شورای عالی قضایی گفت: اقدامات بسیار خوبی در سطح پایتخت و شهرستان‌های استان تهران در راستای کاهش ورود پرونده‌ها به دستگاه قضایی و جلوگیری از اطاله دادرسی انجام شده که گامی به سمت پیشرفت است، اما همانطور که ریاست قوه قضائیه هم اشاره نمودند، بدون تعارف باید گفت تا رسیدن به قوه قضائیه تراز نظام جمهوری اسلامی فاصله داریم و در این مسیر باید نیاز به عنصر مجاهدت عوامل قضایی و تجهیز امکانات و منابع انسانی مورد نیاز است.

بررسی دو پرونده اصراری حقوقی با موضوع خانواده در هیئت عمومی دیوان عالی کشور

پس از بیانات رئیس دیوان عالی کشور دو پرونده با موضوع خانواده در دستورکار هیأت عمومی اصراری حقوقی دیوان عالی کشور قرار گرفت که پس از قرائت دستورجلسه اول با موضوع طلاق مربوط به شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان کرمانشاه به جهت اختلاف باشعبه سی و پنجم دیوان عالی کشور در هیأت عمومی مطرح شد.

پس از بحث و تبادل نظر، قضات شعب حقوقی در نهایت با اکثریت اعضای حاضر در جلسه هیأت عمومی، رأی شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان کرمانشاه مبنی بر اینکه تعهد موضوع عقد (استرداد طلاجات) ایفا شده است با استناد به مواد ۱۹۸، ۲۴۱ و ۳۷۰ قانون آیین دادرسی مدنی را مورد تأیید قرار دادند.

در ادامه جلسه دستورجلسه پرونده دوم نیز قرائت شد که در این پرونده موضوع طلاق به دلیل عسر و حرج و عدم پرداخت نفقه مربوط به شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی به جهت اختلاف با شعبه هشتم دیوان عالی کشور در هیئت عمومی مطرح شد.

پس از بحث و تبادل نظر قضات شعب حقوقی در نهایت به اتفاق آراء اعضای حاضر در جلسه هیأت عمومی، رأی شعبه هشتم دیوان عالی کشور مبنی بر صدور حکم طلاق به دلیل احراز عسر و حرج با استناد به تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی مورد تأیید قرار گرفت./ ایسنا