به گزارش عدلنامه ، ابراهیم رییسی رییس قوه قضاییه چندی پیش در جریان سفر به گیلان از یک کارخانه بازدید کرد؛ کارخانه رشت الکتریک که ده سال پیش واگذار شده بود اما ظاهرا نحوه واگذاری ایراداتی داشته است. سه ماه بعد از سفر ابرهیم رئیسی، دادستان استان گیلان از رسیدگی به پرونده کیفری خریداران شرکت رشت الکتریک ایران به اتهام اخلال در نظام تولید در دادسرای عمومی و انقلاب رشت خبر داد.
سال ۸۲ بخش عمده سهام شرکت رشت الکتریک در ازای بدهی دولت به صندوق بازنشستگی کشوری واگذار شد.
سازمان بازنشستگی نیز در آن زمان مراحل واگذاری سهام خود به اشخاص حقیقی را آغاز کرد.
بخشی از این سهام به نام همسران چند سیاستمدار نامآشنا واگذار شد: خیرالنسا عسگریان همسر غلامحسین کرباسچی، فاطمه صدیقیان همسر عبدالله نوری، سوده جبلی دختر باجناق کرباسچی و گیتا شاه نواز همسر غلامرضا قبه از جمله خریداران سهام شرکت رشت الکتریک بودند.
بر اساس متن دادنامه سال ۸۹، بخشی از مبلغ کارخانه به صورت نقدی به صندوق بازنشستگی داده شده و بخش دیگر نیز به صورت اقساط چند ساله قرار بوده واریز شود.
برخی رسانهها خبر دادهاند که این واگذاری به قیمت کمتر از ۲ میلیارد تومان انجام شده، اما خریداران میگویند این قیمتها صرفا ناظر به وجه نقدی است که از سوی خریداران پرداخته شده در حالی که قیمتگذاری علاوه بر وجه نقد شامل بیش از ۱۸ میلیارد تومان قبول تعهدات توسط خریداران بوده است.
غلامرضا قبه معاون وقت غلامحسین کرباسچی در شهرداری تهران که از متهمان پرونده رشت الکتریک است، سال ۸۳ نامهای به صندوق بازنشستگی کشوری نوشته و در آن از عدم همکاری نهادهای دولتی از جمله تامین اجتماعی برای پرداخت حقوق و مزایای بیمهای کارگران انتقاد کرده و همان سال خواستار اقاله معامله و عودت وجوه پرداختی به خریداران شده است.
این پرونده در واقع برای دومین بار به دادگاه کشیده شده ؛ بار اول متهمان از اتهام اخلال در نظام اقتصادی تبرئه شدهاند، اما قوه قضاییه بار دیگر قرار است پرونده واگذاری را رسیدگی کند. همسر غلامحسین کرباسچی و همسر عبدالله نوری در جریان این پرونده به دادگاه احضار شدهاند.
همسران کرباسچی، نوری و قبه احضار شدهاند
برای روشن شدن موضوع با غلامحسین کرباسچی همسر یکی از خریداران کارخانه گفتگو کردیم. او خبر بازداشت همسرش را تکذیب کرده و میگوید: بازداشتی در کار نبوده بلکه همسران من، قبه و نوری به عنوان مطلع احضار شده و از آنها سوالاتی پرسیده شده است.
کرباسچی از بازداشت هیات مدیره و مدیران شرکت خبر داد و گفت همسر بنده نیز احضار شده تا از او سولاتی شود.
کرباسچی در توضیح جزییات پرونده و دلیل حضور همسرش در میان خریداران سهام رشت الکتریک و متعاقبا متهمان پرونده گفته سال ۸۲ شرکت رشت الکتریک که یک کارخانه نیمهتعطیل بود توسط صندوق بازنشستگی به مزایده گذاشته شد.
۸۴ درصد سهام صندوق بازنشستگی در این مزایده به فروش گذاشته میشود و چند تن از مدیران سابق شهرداری در زمان مسئولیت من به عنوان شهردار تهران در این مزایده شرکت کردند.
این افراد برای سرمایه گذاری و راهاندازی کارخانه نیاز به کمک داشتند و در آن زمان من از طریق برخی دوستانی که امکاناتی در اختیار داشتند یا احیانا قصد داشتند جایی سرمایهگذاری کنند، به عنوان واسطه سرمایه را در اختیار این آقایان گذاشتم و چون درقبالش نمیتوانستند سندی ملک یا وثیقهای به نام این افراد کنند، بنده سهام را از طرف این افراد به نام همسرم کردم.
او درباره دلیل حضور نام همسر عبدالله نوری در میان خریداران نیز گفت: آقای نوری آن زمان زندان بود، خانهاش را فروخته بود و برای اینکه خانوادهاش معاش داشته باشد، پول خانهاش را سرمایه گذاری کرد. یکی دو نفر دیگر هم به همین شکل سرمایهگذاری کردند .