نامزدهای حقوقدان انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳
نامزدهای حقوقدان انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳
از روز پنجشنبه دهم تا روز دوشنبه چهاردهم خرداد ثبت‌ نام کاندیداها شروع می‌ شود و احزاب و جناح‌ های مختلف در تکاپوی معرفی کاندیداهای خود هستند.

از روز پنجشنبه دهم تا روز دوشنبه چهاردهم خرداد ثبت‌ نام کاندیداها شروع می‌ شود و احزاب و جناح‌ های مختلف در تکاپوی معرفی کاندیداهای خود هستند.

به گزارش عدلنامه، برخی شنیده‌ها حکایت از آن دارد که بر اساس گمانه‌زنی‌ها و نظرسنجی‌هایی که در روزهای اخیر در فضای مجازی داغ شده است، حسن روحانی، غلامحسین محسنی اژه‌ای و مجید انصاری از نامزدهای انتخابات ۸ تیر ۱۴۰۳ باشند.

عدلنامه به بررسی اجمالی سوابق تحصیلی و اجرایی این سه تن می‌پردازد:

حسن روحانی:

حسن روحانی (زادهٔ ۲۱ آبان ۱۳۲۷) سیاستمدار ایرانی است که از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ به‌عنوان هفتمین رئیس‌جمهور ایران مشغول به فعالیت بود. روحانی از مجلس اول تا مجلس پنجم عضو مجلس شورای اسلامی بود. وی در دوره‌های سوم، چهارم و پنجم مجلس خبرگان رهبری نیز عضویت داشت که در ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان رد شد. او هم‌زمان با تحصیلات حوزوی در سال ۱۳۴۸ به دانشگاه تهران راه یافت و در سال ۱۳۵۱ دانش‌نامهٔ لیسانس خود را در مقطع کارشناسی در رشتهٔ حقوق قضایی اخذ کرد. حسن روحانی با ادامه تحصیل در بریتانیا، مدرک کارشناسی ارشد در رشتهٔ حقوق عمومی و دانشنامهٔ دکتری در رشتهٔ حقوق اساسی را از دانشگاه کلدونین گلاسکو زیر نظر پروفسور سید حسن امین به‌تاریخ ۱۹۹۸ میلادی (۱۳۷۶–۱۳۷۷) دریافت کرد. حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در آئین شصت و چهارمین سالگرد تشکیل کانون وکلای دادگستری حضور یافت که در این مراسم ردای وکالت بر دوش وی انداخته شد.

غلامحسین محسنی اژه‌ای:

غلامحسین محسنی اژه‌ای (زادهٔ ۷ مهر ۱۳۳۵) سیاستمدار ایرانی است که از سال ۱۴۰۰ با حکم آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران، به عنوان رئیس قوه قضائیه فعالیت می‌کند.

غلام‌حسین محسنی اژه‌ای در سال ۱۳۷۷ قاضی دادگاه محاکمه غلامحسین کرباسچی بود. مباحثات میان او و کرباسچی در جلسات علنی دادگاه که از صداوسیما پخش می‌شد، بازخورد زیادی داشت.

در ۲۵ آذر ۱۳۷۷ با حکم آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای دادستان دادگاه ویژه روحانیت شد. وی همچنین از ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۶ دادستان ویژه روحانیت تهران بوده است. اژه‌ای در این دوران از سوی قوه قضائیه به عضویت در هیأت نظارت بر مطبوعات منصوب شده بود.

محسنی اژه‌ای پس از اختلافات با محمود احمدی‌نژاد و برکناری از وزرات اطلاعات، در شهریور ۱۳۸۸ با حکم صادق آملی لاریجانی به‌عنوان دادستان کل کشور منصوب شد. اژه‌ای از ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۰ به عنوان معاون اول قوه قضائیه فعالیت می‌کرد.

حجت الاسلام محسنی اژه‌ای در تاریخ ۱۰ تیر ۱۴۰۰ با حکم رهبر انقلاب به‌ عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب شد.

مجید انصاری:

مجید انصاری (زادهٔ ۱۰ فروردین ۱۳۳۳) سیاستمدار و روحانی شیعه ایرانی است که هم‌اکنون به‌عنوان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام فعّالیت می‌کند.

وی از مسئولانی بوده است که سابقه عضویت همزمان در سه نهاد مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام را دارد.

انصاری در دولت هشتم از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۴ به‌عنوان معاون انور حقوقی و مجلس رئیس جمهور می‌کرد و در دولت یازدهم از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ سمت معاون امور مجلس رئیس جمهور و از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۶ سمت معاون حقوقی رئیس جمهور را برعهده داشت.

در ۲ دی ۱۳۹۴، مجید انصاری برای شرکت در پنجمین دورهٔ انتخابات مجلس خبرگان رهبری ثبت نام کرد،اما صلاحیتش از سوی شورای نگهبان احراز نشد.

اینکه هرکدام از افراد فوق‌الذکر تا چه اندازه شانس حضور در عرصه رقابت‌های انتخابات را دارند، بستگی به شرایط حاکم بر کشور دارد. در واقع فضای کشور با توجه به شهادت سید ابراهیم رئیسی و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری، هنوز شفاف نیست و نمی‌توان از حالا تصویر روشنی از انتخاباتی پیش‌رو که قرار است ۸تیرماه برگزار شود، ارائه کرد.

در هرحال به نظر می‌رسد تنها گزینه‌های حقوقدانی که شانس تکیه بر صندلی پاستور را دارند همین ۳ نفر هستند.