جامعه حقوقی ایران در سال ۱۴۰۳ بسیاری از مفاخر، مشاهیر و افراد ارزشمند خود را از دست داد و از فقدانشان به سوگ نشست. تحریریه عدلنامه به رسم هرسال با یادآوری زحمات و تلاشهای این افراد سعی دارد تا ضمن ارج نهادن به جایگاه آنان، یادشان را زنده نگاه دارد.
شاعر حقوقدان
توران شهریاری (بهرامی) جزو اولین بنیانگذاران اتحادیه زنان حقوقدان ایرانی، شاعر و نخستین زن وکیل از اقلیتهای دینی است که به عضویت هیات مدیره کانون وکلا انتخاب شده است. خانم شهریاری متولد ۱۳۱۰ در کرمان و جزو اولین گروه زنانی بود که در ایران به تحصیل رشته حقوق پرداختند. مرحومه شهریاری پنجمین زن ایرانی بود که موفق به دریافت پروانه وکالت شد. وی ۳۰ خردادماه ۱۴۰۳ در سن ۹۳ سالگی چشم از جهان فروبست.
در آرزوی شهادت…
علی رازینی، علی رازینی در ۲ خرداد ۱۳۳۲ دررزن استان همدان متولد شد. از سوابق وی میتوان به دادستان انقلاب تهران، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح، حاکم شرع دادگاه ویژه روحانیت رئیس کل دادگستری استان تهران، رییس دیوان عدالت اداری، نماینده دوره چهارم مجلس خبرگان رهبری و معاونت حقوقی قوه قضائیه اشاره کرد. حجتالاسلام والمسلمین علی رازینی، از قضات برجسته، شجاع و خدوم دیوان عالی کشور، صبح روز شنبه ۲۹ دیماه ۱۴۰۳ در اقدامی برنامهریزی شده ترور و به درجه رفیع شهادت نائل شد. رهبر انقلاب اسلامی در سال ۷۷ وقتی حجتالاسلام رازینی برای نخستین بار ترور شد، از ایشان عیادت کرده و گفتند: «این امتحان الهی بود و اینگونه عوارض، نشانه لطف خداست؛ همهی ما در آرزوی شهادتیم. انشاءالله خداوند این را وسیلهای برای تقرب بیشتر شما به پروردگار و جلب توجه و لطف پروردگار قرار بدهد.» حجتالاسلام والمسلمین علی رازینی در زمان شهادت، عهدهدار وظیفه خطیر ریاست شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور بوده است.
از تحریم تا شهادت
محمد مقیسه متولد ۱۳۵۵ در سبزوار بود. دادیار دادسرای انقلاب اوین، رئیس شعبه و دادرس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران و رئیس شعبه و دادرس دیوان عالی کشور از جمله سوابق ایشان به شمار میرود. اتحادیه اروپا طی تصمیم مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ (۱۳ آوریل ۲۰۱۱)، ۳۲ مقام ایرانی از جمله شهید مقیسه را در لیست تحریمهای ضد ایرانی خود قرار داد. همچنین، در ۲۸ آذر سال ۱۳۹۸ نیز وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا نام محمد مقیسه را در فهرست تحریمهای خود قرار داد و در ۲۹ خرداد ۱۴۰۲، وزارت خارجه کانادا نیز نام محمد مقیسه را در فهرست تحریمهای خود گنجاند. وی در ۲۹ دی ۱۴۰۳ در پی حملهای مسلحانه به فیض شهادت نائل آمد. آخرین سمت او در دستگاه قضا، ریاست شعبه ۵۳ دیوان عالی کشور بود.
وکیل اخلاقمدار
در واپسین روزهای زمستان ۱۴۰۳ درگذشت ناگهانی وکیل قاسم کمیلی، وکیل اخلاقمدار و عضو پیشین هیات مدیره کانون وکلای مرکز کام جامعه وکالت را تلخ کرد. مرحوم وکیل قاسم کمیلی در دوره بیست و نهم انتخابات هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز با کسب ۱۳۷۰ رای عضو منتخب هیات مدیره کانون وکلای مرکز شد و در سالیان متمادی در کانون وکلای مرکز خدمات بسیاری به جامعه وکالت ایران ارائه کرد. عضویت در هیات تدوین آیین نامه کانون وکلا و عضویت در کمیته صدور پروانه از دیگر سوابق مرحوم کمیلی به شمار میرود. این وکیل با سابقه روز جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ بر اثر سکته قلبی درگذشت.