برخورد قانون با افراد انتشار دهنده اکاذیب
برخورد قانون با افراد انتشار دهنده اکاذیب
عدلنامه: منتشر کنندگان اکاذیب با توسل به مطالبی که می‌دانند دروغ و بی‌اساس است، آن‌ها را از طرق مختلف منتشر می‌کنند.

به گزارش عدلنامه، اشاعه و انتشار اکاذیب جرمی است که علاوه بر اینکه آسایش روحی و روانی شهروندان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، امنیت عمومی را هم به چالش کشیده و سبب خطرات بحث برانگیزی می‌شود. در این جرم با توسل به مطالبی دروغ و بی‌اساس  آن‌ها را از طرق مختلف مانند خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها و در بستر فضای مجازی منتشر کرده و همه آحاد جامعه را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. این موضوع در کتاب قرآن هم آمده است.

در آیه ۱۹ سوره نور آمده است إِنَّ الَّذِینَ یُحِبُّونَ أَنْ تَشِیعَ الْفَاحِشَهُ فِی الَّذِینَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ فِی الدُّنْیَا وَالْآخِرَهِ وَاللَّهُ یَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ، کسانى که دوست دارند زشتکارى در حق مؤمنان شایع شود، براى آن‌ها در دنیا و آخرت عذابى پردرد خواهد بود، و خدا مى داند و شما نمى‌دانید.

بر اساس ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی، هر کس به قصد اضرار به غیر، تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی، به وسیله نامه، شکواییه، مراسلات، عرایض، گزارش و توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار کند و با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت راساً یا به عنوان نقل‌قول به شخص حقیقی یا حقوقی و مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد، چه اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به‌ غیر وارد شود و علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا (۷۴) ضربه محکوم شود.

جرم اشاعه و انتشار اکاذیب از لحاظ نظامی هم مورد بررسی قرار گرفته و در فصل پنجم قانون نیروی‌های مسلح به آن پرداخته شده است؛ طبق ماده ۷۸ قانون مجازات نیرو‌های مسلح، گزارش خلاف واقع، جرم شناخته شده است.

بر اساس ماده ۷۸ قانون مجازات نیرو‌های مسلح، هر نظامی به مناسبت انجام وظیفه عمداً گزارشی بر خلاف واقع به فرماندهان و دیگر مقامات مسئول تقدیم کند و حقایق را کتمان و با سوءنیت گزارشی با تغییر ماهیت یا به طور ناقص ارائه دهد و عمداً جرائم ارتکابی کارکنان تحت امر خود را به مقامات ذی‌صلاح گزارش ندهد یا از گزارش آن جلوگیری کند و گزارش‌ها و جرائم را به موقع اعلام نکند، به مجازات مدون محکوم می‌شود.

طبق بند الف ماده ۷۸ قانون مجازات نیرو‌های مسلح، چنانچه اعمال فوق موجب شکست جبهه اسلام یا تلفات جانی شود، به مجازات محارب، به موجب بند ب، درصورتی که موضوع به امور جنگی یا مسائل امنیت داخلی یا خارجی مرتبط باشد، به حبس از دو تا پنج سال، بر اساس بند ج، در سایر موارد به استثناء مواردی که صرفاً تخلف انضباطی محسوب می‌شود، به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

‌به موجب تبصره یک قانون مجازات نیرو‌های مسلح، چنانچه اعمال مذکور موجب خسارات مالی شود، مرتکب علاوه بر مجازات فوق به جبران خسارات وارده نیز محکوم خواهد شد. بر اساس تبصره دو هرگاه اعمال مورد اشاره در بند‌های (ب) و (ج) این ماده در اثر بی‌مبالاتی و سهل‌انگاری باشد، درصورتی که موجب جنایت بر نفس یا اعضاء شده باشد، مرتکب به نصف حداقل، تا نصف حداکثر مجازات‌های مزبور محکوم خواهد شد و در غیر این صورت طبق آئین‌نامه انضباطی عمل می‌شود که بر اساس آن، پرداخت دیه طبق مقررات قانون دیات (خون‌بها) است. /باشگاه خبرنگاران جوان